четвртак, 16. јул 2015.

Domaći pekmez od kajsije

Kuvanje pekmeza nije tako komplikovano , kako se to čini.
Kada se rešite da to učinite, jedino je važno da se posvetite pripremama.
Pokušaću da vam opišem kako ja to radim, možda dobijete volju da i vi sebi i vašim dragim članovima porodice pripremite pravi domaći pekmez, bez konzervansa!
Pošto je za kajsije možda kasno, ovaj recept možete iskoristiti za džem od bresaka.

-Oprala sam 15 tegli i poslagala ih u lernu. Poklopce sam isto oprala i čistom kuhinjskom krpom osušila.

-Kupila sam 10 kg kajsija, oprala sam ih i probirala. One kajsije koje baš nisu bile sasvim zdrave, odvojila sam, a ostalima sam izvadila koštice, i odmah ih stavljala u lonac u kojem sam ih sutradan i kuvala. Na 1kg kajsija bez koštice, stavila sam 1/2 kg. šećera. Ove godine su kajsije dosta slatke, pa sam možda mogla i manje šećera staviti. U moj lonac je stalo 4,5 kg kajsija, te sam sipala 2,5 kg šećera, dobro ih izgnječila rukama, poklopila i ostavila na hladnom mestu, do sutradan.

Ujutru sam stavila pripremljene kajsije da se skuvaju, i uključila lernu u kojoj su tegle, na 100 stepeni da bi ih sterilisala.

 Sud sa duplim dnom sam stavila na gasni deo štednjaka, plamen sam namestila da polako plamti, a običan lonac sam stavila na električnu plotnu, nju sam namestila na 2. Pekmez nisam  stalno mešala, ali sam pazila da se ne zalepi, znači, povremeno sam ga pomešala Kada je počeo da vri, mešala sam ga češće i kuvala oko 30 min. dok mu penica nije nestala.

Kada se pekmez skuvao, izvadila sam tople tegle i sipala pekmez u njih.


Pekmez sam stavila u lernu, na 100 stepeni ponovo , desetak minuta, i ostavila tako da se ohladi. Uhvatila se fina korica na pekmezu.
Tako spremljen pekmez u teglama sam zatvorila vakum zatvaračima i odmah tegle okrenula naopačke. U ovako okrenutim teglama, zapravo, ne može da uđe vazduh i tako se čuva pekmez od kvarenja.




Ako sada ukratko ponovo opišem kako se pravi domaći pekmez od kajsija bez konzervansa, verujem da ćete i vi spremati ovu ukusnu zimnicu.


1. Oprati tegle i staviti ih u lernu
2. Oprati kajsije, izdvojiti one koje nisu zdrave, izvaditi koštice i odmah ih stavljati u lonac sa šećerom i gnječiti.
3. Poklopiti i ostaviti do sutradan, na hladno mesto, ne u frižider, dovoljno je na pod.
4. Staviti na tihu vatru, povremeno mešati. Kada krene da vri, češće mešati, kuvati oko pola sata.
5. Uključiti lernu na 100 stepeni.
6. Skuvan pekmez sipati u tople tegle.
7. Tegle vratiti u lernu, uključiti je opet na 100 stepeni, 10 minuta.
8. Isključiti lernu, ostaviti tegle u lerni da se pekmez ohladi.
9. Staviti poklopce, okrenuti ih naopako i poslagati na policu.
Nije komplikovano i nije teško.
Ja tegle, kada se isprazne, uvek operem, osušim i poklopim njihovim poklopcem. Ovako uštedim mnogo vremena kada spremam zimnicu, jer je mnogo lakše oprati i zatvoriti jednu teglu, kada se isprazni, nego pri spremanju zimnice, tada ih samo ponovo preperem čistom vodom.

Нема коментара:

Постави коментар

Smokva

 Ako imate drvo smokve u bašti, iskoristite njene divne plodove. Smokva je zdrava biljka, ne traži tretiranje, zato spada u zdrave biljke. M...