Počeli smo gajiti Godži bobice prošle godine. Kupili smo 20 sadnica, čisto da vidimo da li možemo gajiti ovu biljku. Iskreno, malo smo se razočarali, jer i ova biljka , kao i mnoge druge, iziskuje stalnu negu, čak i zaštitu od pepelnice, a ima i štetočina koje je napadaju, a to su neke smrdljive bube, koje su nam zadale baš dosta nevolje. One ubodu bobicu, izvuku joj sok, i te bobice pocrne spolja, a iznutra ,semenke joj posive- oksidiraju.
No, ove godine sadnice su donele jako mnogo plodova, pa čak i sada cvetaju ( 13.09.) Pažljivo pratimo razvoj plodova, berem uglavnom predveče. Tako sam prošle nedelje ubrala 2kg i odlučila da napravim sok od njih.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL3ednrD2J1L42yOFlshGFGHCg2LwaYNnnb2XfEo-ffdEEM-tIvl3DuPrh2YNVP6gXyNlENFxPNv1UR-ZIg_gMIh31wRF5wXA24GZhlwJfRTVJc2YUL84hYZ5eIkFV4Hi-rSyDPVfldE9N/s200/WP_20150910_11_59_47_Pro.jpg)
Pažljivo sam ih probrala, oprala, prebacila u lonac,
nasula 1l vode i prokuvala.
prokuvane bobice sam ocedila od vode
zatim sam ih propasirala, slično kao paradajz. Goji bobice imaju jako sitne semenke i
one prođu kroz pasir, iako ima sitnu mrežu.
prpasirani sok sam presula u lonac, nalila 1 litru vode, dodala 3 kašike žutog šećera od trske i prokuvala dok nije pena nestala. Tada sam skinula sa vatre, i dodala 1 malu kašikicu limuntusa, i kašikicu konzervansa.
Dobila sam jednu punu bocu i jednu, kako vidite na slici. Ovaj vrući sok od goji bobica u bocama sam upakovala , isto kao paradajz, da se pasterizuje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLOD5PrtPeSenRkBCh5klFRQlmPdDd95eQXMOs-AvdORifiZeA8V8XJkGjf3R_nQLT4Vj8ynvE0gaaEZ7QJ_FM8jye5cVYG_ADFmnjjsCdBkWg8ph59F1qoqRkuwRsl2BH615BkwceRb8E/s200/WP_20150910_11_25_08_Pro.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL3ednrD2J1L42yOFlshGFGHCg2LwaYNnnb2XfEo-ffdEEM-tIvl3DuPrh2YNVP6gXyNlENFxPNv1UR-ZIg_gMIh31wRF5wXA24GZhlwJfRTVJc2YUL84hYZ5eIkFV4Hi-rSyDPVfldE9N/s200/WP_20150910_11_59_47_Pro.jpg)
Pažljivo sam ih probrala, oprala, prebacila u lonac,
nasula 1l vode i prokuvala.
prokuvane bobice sam ocedila od vode
zatim sam ih propasirala, slično kao paradajz. Goji bobice imaju jako sitne semenke i
one prođu kroz pasir, iako ima sitnu mrežu.
prpasirani sok sam presula u lonac, nalila 1 litru vode, dodala 3 kašike žutog šećera od trske i prokuvala dok nije pena nestala. Tada sam skinula sa vatre, i dodala 1 malu kašikicu limuntusa, i kašikicu konzervansa.
Dobila sam jednu punu bocu i jednu, kako vidite na slici. Ovaj vrući sok od goji bobica u bocama sam upakovala , isto kao paradajz, da se pasterizuje.
Pošto se i ja time bavim,proizvodnjom i preradom goji bobica,isto pravim rayne proizvode,ali jedno me muci...Mnogi me pitaju kako pravim sok i da li tim kuvanjem se gubi vitamin C iz ploda
ОдговориИзбришиU kućnoj pripremi hrane, najviše vitamina je očuvano kada se hrana priprema na pari. Prženje hrane, dugo kuvanje ili kombinacija nekoliko metoda kuvanja rezultuje najve- ćim gubitkom vitamina. Koji god metod da se koristi, gubitak vitamina je veći što je kuvanje duže i što je viša temperatura pripreme. Ljuštenje i seckanje takođe utiče na gubitak vitamina osetljivih na svetlost i kiseonik, poput vitamina C. Kuvanje u velikoj količini vode dovodi do značajnog gubitka vitamina rastvorljivih u vodi.
ИзбришиPogledajte u tabeli koji vitamini su rastvorljivi u vodi i koji su otporni na temperature kuvanja, a koji ne.
Pogledajte tabelu na http://healthclub.rs/zdrav-zivot/da-li-se-vitamini-gube-prilikom-kuvanja-ili-zamrzavanja-hrane
Danas sam prvi put ubrala 1,7kg godji bobica. Napravila bih sok po ovom receptu samo mi recite kako se pije . Razredjen sa vodom ili cist sok i koja najmanja kolicina se pije u toku dana?
ОдговориИзбришиNajbolje ga je popiti ujutru, ili u toku dana, ali ne kasno uveče, jer utiče na san, držače Vas budnim. Ja sam ga morala razrediti, isto kao bilo koji sirup, jer mi je bio jak. Možete uzeti i 1 kašiku ako Vam ne izaziva aritmiju, jer deluje na cirkulaciju.
ОдговориИзбришиPročitajte novi post o soku od goji bobica: https://zdravorazmisljanje-magda.blogspot.com/2015/09/domaci-sok-od-goji-godzi-bobica.html
ОдговориИзбриши