Potrebni sastojci za
piškotu: 6 jaja, 12
dkg šećera, 12 dkg mlevenih oraha, 1 kašika brašna.
Priprema: umutiti žumanca sa šećerom, dodati
orahe, i brašno. Ulupati sneg od belanaca, u belanca polako umešati masu sa
žumancima. U pripremljenu tepsiju (obložite je papirom za pečenje)preliti, i peći u zagrejanoj pećnici oko 30
min na 180 stepeni. Kada se ispeče izručiti na vlažnu čistu kuhinjsku krpu i
uviti u rolat, ostaviti da se ohladi.
Potrebni sastojci za
nadev: 6 cela
jajeta, 35 dkg šećera, 2 štangle čokolade, 25 dkg putera.
Priprema: Ulupati na pari jaja i šećer(najbolje je mešati sa žicom, dobićete veoma lep krem!) dok ne postane veoma gusta masa, podeliti na dva dela. Kada se ohladi u jedan
deo staviti griliaž a u drugi deo
otopljenu čokoladu i puter. Nadev sa puterom dobro umešati da bude veoma
gladak.
Grilijaž: 10 dkg šećera , 10 dkg oraha i 1
kašika sirćeta
Priprema: upržiti šećer da postane karamel, u
njega ubaciti naseckane orahe, mešati i kada se sjedine uliti sirće. Sirće je
važno da bi se grilijaž odvojio od posude. Izručiti na dasku , razvući po dasci
što tanje da bi se moglo iseckati kada se prohladi da ne bi došlo do opekotina
na rukama pošto šećer dugo bude vreo. Savet: griliaž pokriti sa najlon kesom i
lupati tučkom za meso i tako usitniti.
Ukrasne pečurke: 14 dkg šećera u prahu, 12 dkg
dvaputa samlevenih badema, 1 belance, 1 mala kašika kakaa.
Priprema: ulupati belance sa šećerom u
prahu, dodati bademe i napraviti smesu
zatim je podeliti na dva dela. U jedan deo ubaciti kakao. Praviti pečurkice,
mogu se kombinovati da drška bude svetla a kapica tamna ili obratno. Moja baka
je išla mnogo dalje sa ukrašavanjem: ulupala bi posebno još jedno belance, i u
pola ubacila natrenicani crveni ruž za usne pa bi tačkice na kapicama bile bele
i crvene. Ako postoji mašta, može se probati, danas ima prirodnih boja...
Нема коментара:
Постави коментар