среда, 12. децембар 2012.

Recepti-hleb

Ponekad dobijem"napad" kuvanja, pečenja, tako da i uživam u svemu tome.
Celo pre podne sam petljala po kuhinji, a pošto je bio dan konstruktivan, uspela sam mnogo toga da spremim.

Jutros sam zamesila hleb. Nakon par meseci isprobavanja i pečenja raznih hlebova, sada sam već zadovoljna i ukusom i izgledom hleba kojeg sama pečem. Tako da iz iskustva mogu da kažem: nemojte se pridržavati strogo nekih recepata, možda na početku kada krenete u pripremanje svoga hleba, ali sami ćete otkriti kako je najbolje pripremiti hleb. I još nešto: budite kreativni, slobodno mešajte razna brašna. Ono što ja mogu da preporučim , uzmite za osnovu brašno koje je predviđeno za kisela testa, dodajte integralno brašno, ili speltu, ili kukuruno, ječmeno, ovseno, proseno. Ako uzmem 400 gr belog brašna za kiselo testo, tu obično dodam još 3 vrste brašna po 100 gr , jedino kod prosenog treba biti oprezan jer je to brašno "teško" odn. gusto, tako da od njega dodam samo 30-50 gr. Obavezno dodam 2 kašike maslinovog ili hladnoceđenog suncokretovog ulja , 1 kašiku sirćeta, raskišeljen kvasac i mlaku vodu. Sve to umesim da dobijem glatko testo, 10-15 min. mešenja, ostavim da se udupla premesim lagano i stavim u tepsiju. Ostavim ponovo da naraste pečem na 230 stepeni 15 minuta, zatim smanjim lernu( sa kružnim vazduhom) na 180 stepeni i pečem još 15 minuta. Ovako dobijem krckavu koricu i veoma lep hleb.
Eksperimentisala sam i sa hlebom u koji sam stavljala razne začine.
Hleb sa začinima.Testo sam razvila, pa sekla  na trake, preklapala 
Zatim sam pekla i pečem i dalje hleb bez kvasca, tu stavim kiselo mleko ili  jogurt sa veoma malo masnoće, tada ne stavljam ulje ni sirće, već 2 kašikice meda. Ovakav hleb je gust i težak. Moj sin kaže: jedna kriška ovoga hleba je dovoljna za obrok, skoro ništa više i da ne jedeš.

Na internetu ima jako mnogo recepata za hleb, pronađite, neka vam pomognu u početku, posle ćete sami napraviti svoj hleb prema svome ukusu. Oduševićete se , Vaša porodica će voleti miris Vašeg hleba. Verujte mi nije teško, samo treba krenuti u ove avanture. Ne može ispasti tako da bi se moralo baciti! Želim vam mirisnu kuhinju i zadovoljne ukućane.

Нема коментара:

Постави коментар

Smokva

 Ako imate drvo smokve u bašti, iskoristite njene divne plodove. Smokva je zdrava biljka, ne traži tretiranje, zato spada u zdrave biljke. M...